Ruokatorven käsittely

ANIMAATIOVIDEO PLACEHOLDER

Emätinpuikko

Ruokatorvi (emätti) irrotetaan henkitorvesta jotta se ei katkea ruuansulatuselimistön poistamisen yhteydessä suolistuksessa. Ruokatorvi voidaan irrottaa tarkoituksenmukaisella puikolla tai käsin nykäisemällä. Ruokatorven irrotukseen tarkoitettu puikko tulee steriloida jokaisen poron välillä.

Nitoja ja niitit

Ruokatorvi sidotaan kiinni niitillä tai solmulla. Käytettäessä tarkoitukseen varattua nitojaa huolehditaan sen puhtaudesta.

Veitset

Ruoka- ja henkitorven päät katkaistaan lyhyemmäksi, jotta ne eivät roiski tai kerää likaa. Teurastushygienian toteutumiseksi veitsi huuhdellaan ja vaihdetaan sterilaattorissa jokaisen poron ja jokaisen työvaiheen välillä. Kahden puukon tekniikka tarkoittaa sitä, että toinen veitsi työskentelee ja toinen desinfioituu sterilaattorissa.

S

Sterilaattori

Sterilaattoreiden veden vähimmäislämpötila on 82 astetta. Veitsi huuhdellaan ja asetetaan sterilaattoriin desinfioitumaan.

Sivutuotelaatikko

Katkaistavat ruoka- ja henkitorvien päät kuuluvat sivutuotteisiin, eli niiden keräyksessä ja säilytyksessä huomioidaan teurastamon tuotteiden värikoodaus. Valkoisia laatikoita teurastamolla käytetään ainoastaan elintarvikkeille. Sivutuotteille käytetään muun värisiä laatikoita. Laatikoita ei säilytetä suoraan lattialla, vaan rullakoiden päällä paremman hygienian turvaamiseksi.