Ruhon viimeistely ja siirto

VIDEO PLACEHOLDER

Sterilaattori ja hana

Teurastushygienian toteutumiseksi veitsi huuhdellaan ja vaihdetaan sterilaattorissa jokaisen poron ja jokaisen työvaiheen välillä. Kahden puukon tekniikka tarkoittaa sitä, että toinen veitsi työskentelee ja toinen desinfioituu sterilaattorissa.

Veitset

Ruhon viimeistelyssä käytetään lihaveitsiä ja tarvittaessa pallopääpuukkoja.

Ruhojen liikutuskoukku

Sivutuotelaatikko

Sivutuotteiksi menevät kaulalihat ja mahdolliset ruhosta poistettavat epäpuhtauksia sisältävät lihaskalvot kerätään värikoodattuihin laatikoihin. Valkoiset laatikot on ainoastaan elintarvikekäyttöön tarkoitettu. Sivutuotteille käytetään esimerkiksi punaisia laatikoita.

Numerointimerkit

Lihantarkastukseen asti ruhot on pystyttävä yhdistämään niitä vastaaviin elimiin. Jäljitettävyyden varmistamiseksi ruhot ja elimet ripustetaan teurastusjärjestyksessä. Elimet sekä ruhot on hyvä numeroida esim. 10 poron välein. Numeroinnissa on syytä muistaa materiaalien soveltuvuus elintarvikekäyttöön. Ruhoja ja elimiä koskettelevat paperiset numerolaput eivät sovellu kosteisiin teurastamo-olosuhteisiin.

Kylmiö

Ruhot siirretään käsin koskematta varsikoukulla kylmiöön. Ruhokylmiön lämpötila on korkeintaan +7 astetta. Ruhojen tulee riippua niin, että ne eivät koske toisiinsa.

Raakihuone

Kiinteä punnitustanko ja lukulaite

Ruhot punnitaan jäähtyneenä lihantarkastuksen jälkeen.